European Region of Gastronomy – ligger an til å bli Trøndelag i 2022
Blir Trøndelag «European Region of Gastronomy» i 2022? Ja, etter besøk hos blant andre aktører i Den Gyldne Omvei denne uka anbefaler juryen nettopp dette.
Såvidt vi forstår er beslutningen nå nærmest som en formalitet som skal behandles i styret til IGCAT (International Institute of Castronomy, Culture, Arts and Tourism).
I dag (torsdag 14. november) skriver Kirsten Indgjerd Værdal på Facebook: «Hurra! Juryen for European Region of Gastronomy anbefaler at dette blir Trondheim og Trøndelag i 2022!»
Denne uka besøkte juryen Trøndelag. Etter besøket anbefaler de altså at Trøndelag blir utnevnt til regionen for gastronomi i Europa i 2022.
Den Gyldne Omvei (DGO) i Inderøy var blant dem som fikk besøk av juryen denne uka.
10. oktober leverte Trøndelag søknaden om å bli «European Region of Gastronomy» for året 2022 i Brussel. Her var både trøndersk næringsliv og fylkeskommunale representanter til stede.
Direktør for plan og næring i Trøndelag fylkeskommune Kirsten Indgjerd Værdal fra Inderøy var én av dem.
Et skritt nærmere
Denne uka var juryen på besøk i Norge og Trøndelag – og Inderøy var en av kommunene som fikk besøk av juryen.
Ifølge reiselivsdirektør Tanja Holmen i Visit Trondheim var det Stokkøya på Fosen og Den Gyldne Omvei i Inderøy som skulle få besøk.
Holmen sitter i styringsgruppa for arbeidet med å få denne utmerkelsen til Trøndelag, sammen med blant andre ordfører Ida Stuberg i Inderøy kommune.
Kamp om tittelen som «European Region of Gastronomy»
I 2019 er det regionen Sibiu i Sør-Transylvania som er den europeiske gastronomi-regionen. Regionen inkluderer byen Sibiu og de nærmeste omgivelsene.
Hvis Trøndelag blir valgt som årets gastronomi-region i 2022, vil vi komme i et selebert selskap, med blant andre Øst-Lombardia (Italia), Catalonia (Spania) og Coimbra (Portugal).
Tidligere er det bare to regioner i Norden som har fått denne prestisjefylte utmerkelsen (Kuopio i Finland og Aarhus i Danmark).
Stor utvikling på matfronten i vår region
Det har skjedd en fantastisk utvikling innenfor gastronomi og mat i Trøndelag de siste årene. Det kjennetegnes blant annet av at vi i Trøndelag har de to nordligste restaurantene i verden med michelin-stjerner (når Feviken i Sverige stenger).
Dette er restaurantene Credo og FAGN i Trondheim.
– Vi vil utvikle Trondheim og regionen som matdestinasjon, sier Tanja Holmen.
Derfor er begrepet «Home of Nordic Flavours» (hjemmet for nordiske smaker) også lansert.
Her er det bare å hive seg på og bli inspirert også for Inderøy-bedrifter i bransjen.
Og bare for å ha nevnt det: Michelin-guiden presenterer sine stjerner og utmerkelser for nordiske restauranter i Trondheim 17. februar 2020.