Inderøy – kommunen med Den Gyldne Omvei

Inderøy er en kommune innerst i Trondheimsfjorden. I 2020 fikk kommunesenteret Straumen den nasjonale prisen som Norges mest attraktive by.

Inderøy har en 175 kilometer lang kystlinje mot fjorden og er kjent for å ha Norges nest sterkeste tidevannsstrøm.

Sjekk også vår store oversikt over opplevelser i Inderøy.

La oss aller først se på navn og kjennemerker ved kommunen som du kanskje kan nikke gjenkjennende til, eller kanskje aldri har hørt om tidligere.

Den Gyldne Omvei

Inderøy er også kjent for Den Gyldne Omvei, en avstikker fra E6 som byr på både visuelle og kulinariske opplevelser.

Kommer du sørfra, svinger du av ved Røra, rett etter at du har kjørt gjennom Verdal og passert grensa til Inderøy kommune.

Den Gyldne Omvei tar deg med gjennom et fantastisk kulturlandskap i kommunen. Der møter du aktørene i dette samarbeidet, som startet for 20 år siden, og har blitt kjent langt utover landets grenser.

Langs omveien finner du mat-, kunst- og kulturopplevelser på rekke og rad.

Og som Den Gyldne Omvei selv skriver på sine nettsider: «Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer – eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv.»

Attraktivt kommunesenter

I september 2020 ble kommunesenteret Straumen kåret til årets mest attraktive sentrum/by/tettsted. Prisen vant Straumen i konkurranse med Porsgrunn og Hamar, som var årets to andre finaledeltakere.

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som deler ut prisen hvert år. I 2019 vant Bergen, og det er første gang et tettsted uten bystatus har fått prisen.

Les mer om Straumen her.

Begeistret av Inderøy

Det er ikke bare nå i dag besøkende blir begeistret av det vakre landskapet i Inderøy kommune.

En av våre store diktere, Aasmund Olavsson Vinje skriver om Inderøy og det vakre landskapet i sitt hovedverk «Ferdaminni fraa Sumaren 1860». Her er om hans møte med gården Sundnes (vi har modernisert språket en smule):

«Slike sommardagar og slike ljose milde netter med blomsterduft har eg aldri hatt som på Sundnes, der eg såg måkar etter sildestim ned på fjorden, og kjende denne silda som brånande i munnen som sukker,

– der eg såg frå trammen dette sundet, som fossar opp til den tre fjordungar lange Borgenfjord med flod og ut med fjøra, med ærfuglar i, svivande rundt ikring med Ida og kjende frå denne Straumen dei navngjetne flyndrane, fine på tunga som eggeplomme,

– der eg gjekk i hagen mellom springvatn og bær og blomar og så ned i denne fjorden for å svømme i dette skumsalte vatn, som sat kring livet som ei stålbrynje, medan flodbølgene kom rullande inn imot meg og eg høyrde susen opp i sundet, – der eg då etterpå gjekk ikring den største samanhengande byggåkeren eg trur fanst i landet (ikring 300 mål), som gav eigaren sin ikring 1190 tønner og likeins ikring den kålgrøne potetåkeren, som visst måtte gi mellom 2000 og 3000 tønner.»

Fra «Ferdaminni fraa sumaren 1860»

Mat og drikke i Inderøy

Kommunen har mat- og drikkeprodusenter i ypperste klasse. Inderøy slakteri, Gangstad gårdsysteri, Kvam gårdsbryggeri, Inderøy brenneri, Surf Kombucha og Inderøy Mosteri er noen av aktørene.

Flere av disse møter du også hvis du tar turen om Den Gyldne Omvei.

Sommeren 2020 ble lokalmatbutikken God Mat Lokalt etablerte, som en naturlig konsekvens av den store produksjonen av lokalmat og -drikke i regionen. Butikken på Røra i Inderøy, like ved E6, har produkter fra over 40 leverandører i regionen i sine butikkhyller.

Kulturlandskapshotell og fjordhotell

Inderøy har flere overnattingsmuligheter, både store og små.

Nytt i 2020 er kulturlandskapshotellet på Øyna – med rom delvis under bakken, og med panoramautsikt ut over Inderøy og Trondheimsfjorden.

I tillegg finner du Jegtvolden fjordhotell – i idylliske omgivelser ved fjorden på Sundnes, like utenfor Straumen sentrum.

Norges nest sterkeste tidevannsstrøm

Saltstraumen ved Bodø i Nordland er kjent som Norges sterkeste saltvannsstrøm. Ved Straumen, kommunesenteret i Inderøy kommune, ligger den nest sterkeste.

Strømmen binder sammen Borgenfjorden og resten av Trondheimsfjorden, og fra Kølhagan brygge i sentrum av Straumen kan du følge med når tidevannet snur og strømmen av saltvann blir sterkere og sterkere.

Eller du kan gå på brua over sundet og følge naturkreftene derfra.

Skarnsundbrua

Kommunen ble enda mer mangfoldig i 1992, da Mosvik kommune ble innlemmet i Inderøy kommune. De to kommunene ble forbundet av av ei majestetisk bru over Skarnsundet.

Da den sto ferdig i all sin prakt var Skarnsundbrua verdens største skråkabelbru. Den statusen har den mistet, men storslått er den fortsatt, og et yndet fotoobjekt for folk som kjører gjennom Inderøy kommune.

18 mil fjordlinje og en drøss brygger

Med bortimot 18 mil fjordlinje mot Trondheimsfjorden, der vik avløser vik, ligger det også i kortene at det er mange plasser å legge til med båten hvis du kommer sjøveien.

I kommunen er det faktisk nesten 20 brygger/havner å velge mellom.

Nå er Den Fagre Fjordvei etablert, og her finner du en oversikt over de ulike bryggene i Inderøy.

Kjendiser fra Inderøy

Her er noen nålevende og avdøde kjente inderøyninger (og mosbygger), og hva de er mest kjent for. Kanskje kjenner du igjen noen av navnene?

 • Ingrid Bolsø Berdal, skuespiller.
 • Petter Northug, skiløper.
 • Tomas Northug, skiløper.
 • Even Northug, skiløper.
 • John Northug, skiløperpappa og -trener.
 • Molla Mallory, legendarisk tennisspiller i verdenstoppen.
 • Inger Lise Gjørv, stortingsrepresentant og fylkesmann.
 • Kirsten Indgjerd Værdal, tidligere leder i Norges Bondelag.
 • Eirik Myhr Nossum, langrennstrener, blant andre for herrelandslaget.
 • Morten Vatn, operasanger.
 • Olaug Løken, forfatter og kvinnesakskvinne.
 • Henrik Sandstad, friidrettsutøver.
 • Marit Røttingsnes Westlie, matskribent og forfatter.
 • Ole Richter, statsminister under unionen med Sverige.
 • Kari Stai, barnebokforfatter, grafisk designer og illustratør.
 • Ingunn Beate Øyen, skuespiller.
 • Per Egil Hegge, journalist og redaktør.
 • Lorns Skjemstad, skiløper.
 • Hanne Aga, lyriker.
 • Gudleiv Forr, journalist og forfatter.
 • Bjarne Lyngstad, landbruksminister.
 • Nils Aas, billedhugger.
 • Ola A. Hegdal, tegneserieskaper.
 • Gunnar Viken, tidligere fylkesordfører i Nord-Trøndelag.
 • Rasmus A. Sivertsen, filmregissør og animatør.

Kilder: Wikipedia og Store norske leksikon

Historiske fakta om Inderøy kommune

 • Opprettet i 1837.
 • Delt i Inderøy, Røra og Hustad/Sandvollan i 1907.
 • Slått sammen til Inderøy kommune igjen i 1962.
 • Utvidet gjennom sammenslåing med Mosvik kommune i 2012.

Kilde: Store norske leksikon

Nysgjerrig på jobb, næringsliv og bomuligheter i Inderøy?

Inderøy Utvikling er et næringsforum for bedriftene i kommunen. Medlemsbedriftene er godt representert innen bygg og anlegg, industri til reiseliv, lokalmatprodusenter og kulturnæring. Her bygger vi en oversikt over hva du finner av varer, tjenester og opplevelser i kommunen.

Er du interessert i jobb i området? Her har vi en oversikt over ledige stillinger på Innherred (Snåsa, Steinkjer, Inderøy, Verdal, Levanger og Frosta).

Hvis du har lyst til å jobbe i eller ta med deg bedriften din til Inderøy, kan det også være interessant å se hva som finnes av tilgjengelige kontorlokaler. Her kan det også dukke opp boligmuligheter og hyttemuligheter.

Driver du bedrift i Inderøy?

Inderøy Utvikling er næringsforumet for alle med næringsvirksomhet i Inderøy.
Vi samler næringslivet - og er pådriveren for utvikling av næringslivet i Inderøy.