[Kunstutstilling] Jakob Weidemann & Nils Aas

[Kunstutstilling] Jakob Weidemann & Nils Aas

Nils Aas Kunstverksted

Vårt medlem Nils Aas Kunstverksted AS innleder året med jubileumsutstillingen Jakob Weidemann & Nils Aas.

Kunstutstillingen åpner 4. februar 2023 og kan oppleves frem til 28. mai.

Beskrivelse

Jubileumsåret 2023 – Nils Aas 90 år

Nils Aas Kunstverksted innleder 2023 med en jubileumsutstilling som viser Nils Aas sammen med en av sine nærmeste, kunstnerkollegaen Jakob Weidemann.

I år er også året Jakob Weidemann ville fylt 100 år. Weidemann ble født 1923 i Steinkjer, nabokommunen til Inderøy. Han gikk foran, og for Nils var det avgjørende.

Til å presentere de to kunstnerne sammen har Nils Aas Kunstverksted invitert kunstner Anders Sletvold Moe som kurator.

Med hans kunstneriske blikk vil vi få en ny tolkning av to svært ulike kunstnerskap, men med en kunstnerisk holdning som binder de sammen.

En holdning vi ser speiler seg også i Sletvold Moe sitt eget kunstnerskap. Han er selv fra Steinkjer, og henter stor inspirasjon fra de tidlige Trønderske modernistene.

Verkene av Jakob Weidemann lånes inn fra ulike samlinger og spenner seg tidsmessig fra 40-tallet til slutten av 60-tallet. Utstillingen setter Weidemanns malerier i dialog med Nils Aas sine skulpturer.

Sletvold Moe har fått tilgang til den omfattende samlingen etter Nils Aas, der han umiddelbart falt for de abstrakte små utprøvningene og skulpturene.

Jubileumsutstillingen åpner 4. februar

Jakob Weidemann & Nils Aas finner du hos museet Nils Aas Kunstverksted AS på Straumen, Inderøy i perioden 4. februar til 28. mai 2023.

Om kunstnerne Jakob Weidemann & Nils Aas

Jakob Weidemann (1923-2001) var en av de mest særpregede av etterkrigsdebutantene og har spilt en sentral rolle for gjennombruddet av det abstrakte maleriet i Norge.

Nils Aas (1933-2004) er av de mest allsidige billedhuggere i Norsk Kunsthistorie. Aas sitt kunstnerskap preges av en stadig utforskning og et stort spenn i både stil og materialer.

Utstillingen åpnes av Karin Hellandsjø.
Hellandsjø er kunsthistoriker, forsker og tidligere museumsleder, med en rekke utstillinger som presenterer Jakob Weidemann bak seg. Hun var også kurator og katalogforfatter i utstillingen «Med Weidemann på Inderøya», i Nils Aas Kunstverksted, 2004.

Til åpningen blir også utstillingen akkompagnert med et musikalsk verk ved komponist og gitarist Stian Westerhus.

I Nils Aas Kunstverksted sin overetasjen vises også verket 12 fortellinger (2000) av Nils Aas samme tidsperiode som en del av jubileumsåret 2023.

Les mer om jubileumsutstillingen på nilsaas.no