Lokalmat fra Inderøy

Lokalmat er i vinden som aldri før. Inderøy og Trøndelag leder an. Her får du en kjapp oversikt over lokalmat og -drikke fra Inderøy.

Trøndelag har i 2022 status som «European Region of Gastronomi» – europeisk gastronomiregion. Det er første gang en norsk region har fått denne utmerkelsen, og av nordiske regioner er det bare Kuopio i Finland og Aarhus i Danmark som har fått utmerkelsen.

Dette skrev Inderøy Utvikling da det nesten var klart at Trøndelag ville bli gastronomiregion i Europa.

Lokalmat og -drikke fra Inderøy

Vi forsøker oss med en oversikt over lokalmat og -drikke fra Inderøy.

Lokalmat fra Inderøy Slakteri

Tradisjonsrik bedrift som ligger midt i Straumen – kommunesenteret i Inderøy kommune. Er velkjent for sitt Inderøysodd, og produserer også supper, kraft, lapskaus, spekemat, pølser og ferske produkter som nystekte karbondader, kjøttkaker og kjøttboller.

Inderøy Slakteri har vunnet mange priser for sine produkter. Blant annet vant spekepølsa «Straumpølsa» NM-tittel for beste spekepølse i 2021, i konkurranse med 101 andre spekepølser.

Har egen slakteributikk.

Mer om Inderøy Slakteri

Lokalmat fra Gangstad Gårdsysteri

Lager ost og iskrem av gårdens ferske kumelk, og har fått en rekke internasjonale og nasjonale priser for sine produkter innen lokalmat. Eksempler:

  • Gull for osten Granstubben under VM i ost 2021.
  • Sølv for osten Nidelven Blå under samme VM.
  • Supergull for Nidelven Blå under VM i ost 2019.
  • En rekke NM-gull i ost de siste årene.

Også ysteriets iskrem har høstet heder og ære: deres «Is med Skjenning» ble kåret til beste produkt i kategorien «foredla melkeprodukter» under Det Norske Måltid i Stavanger 2019.

Har egen gårdsbutikk med utsalg av egne varer og andre lokale mat- og drikkevarer.

Mer om Gangstad Gårdsysteri

Lokal drikke fra Inderøy Gårdsbryggeri

Inderøy gårdsbryggeri har drevet sin virksomhet siden 2007, og er dermed et av landets eldste gårdsbryggerier. På produktlista står hele 25 ulike øltyper, hvor sterkøl utgjør 10 av dem. I tillegg produserer bryggeriet andre drikketyper, som mjød, braggott, eplemost og eplecider.

Bryggeriet har også eget lokale for ølsmaking og ulike arrangementer.

Bryggeriet har egen gårdsbutikk. I noen perioder av året er den stengt, men det er alltid mulig å avtale en handel.

Mer om Inderøy Gårdsbryggeri

Lokal drikke fra Inderøy Brenneri

Inderøy Brenneri holder til på Berg gård på Kjerknesvågen. Brenneriet produserer og ivrer for drikken akevitt, og tilbyr blant annet det de kaller akevittopplevelse med smaking.

nettsida til Norske akevitters venner leser vi at «Den Gyldne Aquavit er den første akevitten fra Inderøy Brenneri hvor alle råvarene er norske.» Her nevner de at lokale råvarer som Inderøykarve, kvann, mjødurt, løvetann og granskudd er blant ingrediensene i akevitten.

Mer om Inderøy Brenneri.

Flatbrød og skjenning fra Røra Bakeri

Røra bakeri produserer skjenning (en helt spesiell flatbrødtype) og andre typer flatbrød av ypperste kvalitet. Skjenning er et søtt flatbrød skåret i trekanter og med en gyllenbrun farge. Dette er et festflatbrød som ofte knyttes til festmåltidet sodd, men skjenning passer også til annen mat. Gangstad Gårdsysteri har blant annet brukt skjenningen i iskrem.

Eplemost fra Inderøy Mosteri

Inderøy Mosteri er en ny og fremadstormende bedrift som produserer ulike typer eplemost med epler fra sin egen eplehage, som de kaller verdens nordligste kommersielle eplehage.

Har eget gårdsutsalg.

Mer om Inderøy Mosteri

Lokale bakevarer fra Marens Bakeri

Marens Bakeri på Straumen produserer bakst til både hverdag og fest. De er også godkjent som glutenfritt bakeri, og tilbyr catering etter avtale. På produktlista står gulrotkake, lukket valnøtt, suksessterte, snickerskake, grovbrød med rug, havrebrød, rustikk landbrød, focaccia, ciabatta og mange andre varianter.

Marens Bakeri leverer også til søstervirksomheten e@ Internettkafe, som ligger vegg i vegg.

Mer om Marens Bakeri finner du når du klikker deg via VIDU.

Hoff Sundnes

Hoff Sundnes og poteter er to sider av samme sak. På Sundnes ble brenneri grunnlagt allerede i 1844, og produserte blant annet akevitt. I 2018 ble spritproduksjonen avviklet, men poteten har gitt grunnlag for annen produksjon, ikke minst av potetmel. I dag produserer bedriften på Sundnes både røstipoteter, pommes noisettes, pommes frites og andre produkter.

Produktene finner du i dagligvarebutikker over hele landet.

God mat lokalt formidler lokalmat og -drikke

God mat lokalt produserer ikke lokalmat selv, men formidler lokalmat og -drikke fra over 80 trønderske produsenter. Hvis du er interessert i kortreist mat og lokalmat, er det derfor et must å stikke innom butikken på Røra (rett ved E6).

Mer om God mat lokalt

Se også vår oversikt over opplevelser i Inderøy.

Ute etter en plass å overnatte? I Inderøy finnes et mangfold av muligheter.

Driver du bedrift i Inderøy?

Inderøy Utvikling er næringsforumet for alle med næringsvirksomhet i Inderøy.
Vi samler næringslivet - og er pådriveren for utvikling av næringslivet i Inderøy.