Straumen er Norges mest attraktive by

Straumen, kommunesenteret i Inderøy kommune, kjempet med Hamar og Porsgrunn om tittelen som Norges mest attraktive by i 2020.

Mandag 21. september ble det klart at Straumen gikk av med seieren.

Det var godt gjort å være en av tre kandidater i sluttspurten i denne konkurransen, når Straumen ikke har bystatus. Det er første gang et tettsted uten bystatus får Attraktiv by-prisen. Dette er Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling.

I sin hilsen til innbyggerne 13. juni dristet ordfører Ida Stuberg seg til å kalle kommunesenteret i Inderøy en liten fjordlandsby.

«Riktignok ikke på størrelse med de to øvrige finalistene Hamar og Porsgrunn. Med omfattende samarbeid mellom private næringsdrivende, innbyggere, lag/foreninger, fylkeskommune og kommune – ble vi enige om å satse på aksen fra fjord til fjord fra Straumen med Kølhagan og over til Børgin – vår naturgitte forutsetning.» skriver ordføreren.

Nysgjerrig på hva Straumen har å by på? Her er en oversikt.

Prisutdeling med kommunalministeren

I oktober 2020 mottok Inderøy kommune det synlige beviset på prisen til Straumen som landets mest attraktive sentrum dette året.

Prisen består av en pengesum på 125 000 kroner og et skilt som viser at kommunesenteret i Inderøy er attraktivitetsvinner for året.

Kommunalminister Nikolai Astrup delte ut prisen til ordfører Ida Stuberg i Muustrøparken. Et stort antall publikum var til stede.

Slik ser det ut, det synlige beviset på Straumens nye status. Nå er Straumen den mest attraktive byen/tettstedet i landet.

Straumen Aktiv på befaring

18. august var ei gruppe fra nystartede Straumen Aktiv og andre sentrumsaktører på befaring. Sammen med dem var ordfører Ida Stuberg, rådmann Peter Ardon og flere fra Inderøy kommune.

Målet var å se hvilke raske tiltak som kunne gjøres for å gjøre kommunesenteret ekstra attraktivt før juryens besøk 9. september.

Ordfører Ida Stuberg og Hugo Nilsen på befaring i Straumen sentrum.
Ordfører Ida Stuberg i samtale med Hugo Nilsen fra styret i Straumen Aktiv, med resten av følget i bakgrunnen. Hugo noterte alle mulige tiltak under befaringa. (Foto: Paal Stavrum)

En pris for bærekraftig utvikling

Attraktiv by-prisen belønner planlegging og gjennomføring av bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet. Det skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Departementet skriver at årets tre finalister har som fellestrekk at de er mindre byer og steder som legger til rette for bærekraftig utvikling gjennom å skape attraktive og levende sentrum.

– Årets finalister viser at det ikke kun er Norges største byer som gjør solid og langsiktig byutviklingsarbeid. Også i mellomstore byer og på mindre steder skapes gode sentrum og lokalsamfunn, sier juryleder Alexandria Algard.

I begynnelsen av september besøkte juryen de tre kandidatene.

Hengte oss på da kommunalministeren var på besøk

Rett før sommerferien var kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) på besøk for å se nærmere på den minste av de tre kandidatene.

Inderøy Utvikling «la seg på halen» av følget og knipset noen bilder på rundturen:

Bergen vant i 2019

Og det ble litt som å hoppe etter en hare eller en skihopper. I 2019 ble nemlig Norges nest største by, Bergen, kåret til Norges mest attraktive by. Voss og Moss var medfinalister den gangen.

At Straumen ble den utkårede i år, ble litt av en kontrast til fjorårets vinner.

Slik beskriver juryen Straumen

«Tettstedet Straumen med nær 1800 innbyggere er kommunesenter i Inderøy kommune. Her har kommunen i tett samarbeid med næringsliv, foreninger og ildsjeler gjort spennende grep for å skape et attraktivt sentrum. Juryen merker seg at flere tomme sentrumsbygg er brukt til nye funksjoner, lokale nisjetilbud og aktiviteter, og at dette har vært med på å skape nye møteplasser. 

Straumen er del av reiselivssatsingen Den Gyldne Omvei, som gjennom bevisst fokus på kvalitet og unike opplevelser trekker besøkende til kommunen. Juryen ser at satsing på turisme og ny bruk av kulturminner er tydelige strategier i samfunnsutviklingen på Straumen. 

Straumen synliggjør betydningen av å være bevisst på og foredle stedets ressurser og kvaliteter, og viser at dette kan være utgangspunkt for steds- og samfunnsutvikling med bærekraft, inkludering og fellesskap i høysetet. Juryen mener at Straumen er et forbilde for andre steder da de bruker det de har, foredler dette og skaper en sterk og tydelig identitet for stedet.»

Historiske steder på Straumen

I vår oversikt over varer, tjenester og opplevelser i Inderøy finner du disse historiske stedene på Straumen (klikk for mer informasjon):

Varer, tjenester og opplevelser på Straumen

Vi bygger en enkel og søkbar oversikt over hva Inderøy har å by på av opplevelser, varer og tjenester.

Målet er å gjøre det enklere for både fastboende og besøkende å finne fram i mangfoldet av tilbud i Inderøy kommune.

Her er oversikten over hva som finnes av varer, tjenester og opplevelser på Straumen.

Fakta om kommunesenteret

  • Ligger ved Norges nest sterkeste tidevannsstrøm, som binder sammen Trondheimsfjorden og Borgenfjorden (Børgin).
  • Administrasjonssenter for Inderøy kommune i Trøndelag.
  • Inderøy videregående, Inderøy ungdomsskole og Sakshaug skole (1.-7.- trinn) er samlokalisert ved Akset kultur- og skolesamfunn.
  • Ved Akset er det også kulturskole, bibliotek og kulturhus.
  • I Straumen sentrum finner du Nils Aas Kunstverksted og Muustrøparken, der du kan rusle rundt og se mange av Aas’ kunstverk – helt gratis.
  • Like ved Straumen finner du også to kirker: Sakshaug gamle kirke (fra 1184) og nye Sakshaug kirke.
  • Tett inntil tidevannsstrømmen er Kølhagan anlagt. Dette er et brygge- og oppholdsområde med universal utforming.
  • Straumen sentrum er lite og intimt, og du bruker ikke mange minuttene på å gå fra den ene enden til den andre.
  • Mens du går finner du de fleste vanlige, og noen uvanlige, sentrumsfunksjoner, blant annet små kafeer, restaurant, hotell, parkanlegg, slakteributikk, dagligvarer, interiør- og gaveartikler, brygge, møbelsnekker, bunadsbutikk og -produksjon, vinmonopol, optiker og gullsmed, gartneri, tannlege, elektrobutikk og lokalavis.

NB! Lenkene viser deg vei direkte til tilbud representert i vår oversikt, med kartvisning, slik at det blir enklere for deg å finne fram hvis du er på Straumen.

Her kan du lese mer om Inderøy, der Straumen er kommunesenter.

Videoer fra Straumen

Eddie Winther har laget denne videoen av Straumen og tidevannsstrømmen – i vinterdrakt:

For å få et inntrykk av hvor sterk tidevannsstrømmen er, kan du ta en titt på videoen nedenfor. Slik holder Norges nest sterkeste saltvannsstrøm på – dag ut og dag inn.

Driver du bedrift i Inderøy kommune?

Bli medlem i Inderøy Utvikling! Vi er et næringsforum der alle bedrifter med næringsvirksomhet i Inderøy kommune kan bli medlemmer.