Straumen kåret til Norges mest attraktive by i 2020

Straumen, kommunesenteret i Inderøy kommune, kjempet med Hamar og Porsgrunn om tittelen som Norges mest attraktive by i 2020.

Mandag 21. september ble det klart at Straumen gikk av med seieren.

Det var godt gjort å være en av tre kandidater i sluttspurten i denne konkurransen, når Straumen ikke har bystatus. Det er første gang et tettsted uten bystatus får Attraktiv by-prisen, Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling.

I sin hilsen til innbyggerne 13. juni strakk ordfører Ida Stuberg seg til å kalle kommunesenteret i Inderøy en liten fjordlandsby.

«Riktignok ikke på størrelse med de to øvrige finalistene Hamar og Porsgrunn. Med omfattende samarbeid mellom private næringsdrivende, innbyggere, lag/foreninger, fylkeskommune og kommune – ble vi enige om å satse på aksen fra fjord til fjord fra Straumen med Kølhagan og over til Børgin – vår naturgitte forutsetning.» skriver ordføreren.

Straumen Aktiv på befaring

18. august var ei gruppe fra nystartede Straumen Aktiv og andre sentrumsaktører på befaring sammen med ordfører Ida Stuberg, rådmann Peter Ardon og flere fra Inderøy kommune.

Målet var å se hvilke raske tiltak som kunne gjøres for å gjøre kommunesenteret ekstra attraktivt før juryens besøk 9. september.

Ordfører Ida Stuberg og Hugo Nilsen på befaring i Straumen sentrum.
Ordfører Ida Stuberg i samtale med Hugo Nilsen fra styret i Straumen Aktiv, med resten av følget i bakgrunnen. Hugo noterte alle mulige tiltak under befaringa. (Foto: Paal Stavrum)

En pris for bærekraftig utvikling

Attraktiv by-prisen belønner planlegging og gjennomføring av bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet, skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Departementet skriver at årets tre finalister har som fellestrekk at de er mindre byer og steder som legger til rette for bærekraftig utvikling gjennom å skape attraktive og levende sentrum.

– Årets finalister viser at det ikke kun er Norges største byer som gjør solid og langsiktig byutviklingsarbeid. Også i mellomstore byer og på mindre steder skapes gode sentrum og lokalsamfunn, sier juryleder Alexandria Algard.

I begynnelsen av september besøkte juryen de tre kandidatene.

Hengte oss på da kommunalminsteren var på besøk

Rett før sommerferien var kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) på besøk for å se nærmere på den minste av de tre kandidatene.

Inderøy Utvikling «la seg på halen» av følget og knipset noen bilder på rundturen:

Bergen vant i 2019

Og det ble litt som å hoppe etter en hare eller en skihopper. I 2019 ble nemlig Norges nest største by, Bergen, kåret til Norges mest attraktive by. Voss og Moss var medfinalister den gangen.

At Straumen ble den utkårede i år, ble litt av en kontrast til fjorårets vinner.

Slik beskriver juryen Straumen

«Tettstedet Straumen med nær 1800 innbyggere er kommunesenter i Inderøy kommune. Her har kommunen i tett samarbeid med næringsliv, foreninger og ildsjeler gjort spennende grep for å skape et attraktivt sentrum. Juryen merker seg at flere tomme sentrumsbygg er brukt til nye funksjoner, lokale nisjetilbud og aktiviteter, og at dette har vært med på å skape nye møteplasser. 

Straumen er del av reiselivssatsingen Den Gyldne Omvei, som gjennom bevisst fokus på kvalitet og unike opplevelser trekker besøkende til kommunen. Juryen ser at satsing på turisme og ny bruk av kulturminner er tydelige strategier i samfunnsutviklingen på Straumen. 

Straumen synliggjør betydningen av å være bevisst på og foredle stedets ressurser og kvaliteter, og viser at dette kan være utgangspunkt for steds- og samfunnsutvikling med bærekraft, inkludering og fellesskap i høysetet. Juryen mener at Straumen er et forbilde for andre steder da de bruker det de har, foredler dette og skaper en sterk og tydelig identitet for stedet.»

Historiske steder på Straumen

I vår oversikt over varer, tjenester og opplevelser i Inderøy finner du disse historiske stedene på Straumen (klikk for mer informasjon):

Driver du bedrift i Inderøy kommune?

Er din bedrift ennå ikke medlem i Inderøy Utvikling? Vi er et næringsforum der alle bedrifter i Inderøy kommune kan bli medlemmer.