Straumen – Norges mest attraktive by i 2020 er verdt et besøk

Straumen, kommunesenteret i Inderøy, ble kåret til Norges mest attraktive by i 2020. Verdt å stikke innom og bruke noen timer eller dager på hvis du er i Trøndelag.

Og det er ikke bare Straumen som er attraktiv. Hele Inderøy kommune i Trøndelag er et populært tur- og reisemål, ikke minst på grunn av avstikkeren fra E6 – «Den Gyldne Omvei».

Straumen gikk av med seieren i kampen med to andre finalistene, Hamar og Porsgrunn, om å bli Norges mest attraktive by i 2020.

Det var godt gjort å være en av tre kandidater i sluttspurten i denne konkurransen, når Straumen ikke en gang har bystatus. Det er første gang et tettsted uten bystatus får Attraktiv by-prisen. Dette er Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling.

Dette kan du kjøpe, se og oppleve på Straumen

Vi bygger en oversikt over hva du kan oppleve på Straumen og i resten av Inderøy kommune. Oversikten har også med varer og tjenester, overnattingstilbud og ulike attraksjoner.

Her er oversikten over varer, tjenester, overnattingsmuligheter, attraksjoner og opplevelser på Straumen. (Du kan også gå videre til oversikten for hele kommunen.)

Stor kontrast til vinneren året før

I 2019 ble Norges nest største by, Bergen, kåret til Norges mest attraktive by. Voss og Moss var medfinalister den gangen.

I sin hilsen til innbyggerne dristet ordfører Ida Stuberg seg til å kalle kommunesenteret Straumen i Inderøy en liten fjordlandsby.

«Riktignok ikke på størrelse med de to øvrige finalistene Hamar og Porsgrunn. Med omfattende samarbeid mellom private næringsdrivende, innbyggere, lag/foreninger, fylkeskommune og kommune – ble vi enige om å satse på aksen fra fjord til fjord fra Straumen med Kølhagan og over til Børgin – vår naturgitte forutsetning.» skriver ordføreren.

At Straumen ble den utkårede i 2020, sto altså i sterk kontrast til vinneren året før.

Slik ser det ut, det synlige beviset på Straumens nye status. Straumen er den mest attraktive byen/tettstedet i landet i 2020.

Slik beskriver juryen Straumen

«Tettstedet Straumen med nær 1800 innbyggere er kommunesenter i Inderøy kommune. Her har kommunen i tett samarbeid med næringsliv, foreninger og ildsjeler gjort spennende grep for å skape et attraktivt sentrum. Juryen merker seg at flere tomme sentrumsbygg er brukt til nye funksjoner, lokale nisjetilbud og aktiviteter, og at dette har vært med på å skape nye møteplasser. 

Straumen er del av reiselivssatsingen Den Gyldne Omvei, som gjennom bevisst fokus på kvalitet og unike opplevelser trekker besøkende til kommunen. Juryen ser at satsing på turisme og ny bruk av kulturminner er tydelige strategier i samfunnsutviklingen på Straumen. 

Straumen synliggjør betydningen av å være bevisst på og foredle stedets ressurser og kvaliteter, og viser at dette kan være utgangspunkt for steds- og samfunnsutvikling med bærekraft, inkludering og fellesskap i høysetet. Juryen mener at Straumen er et forbilde for andre steder da de bruker det de har, foredler dette og skaper en sterk og tydelig identitet for stedet.»

Historiske steder på Straumen

I vår oversikt over varer, tjenester og opplevelser i Inderøy finner du disse historiske stedene på Straumen (klikk for mer informasjon):

Varer, tjenester og opplevelser på Straumen

Vi bygger en enkel og søkbar oversikt over hva Inderøy har å by på av opplevelser, varer og tjenester.

Målet er å gjøre det enklere for både fastboende og besøkende å finne fram i mangfoldet av tilbud i Inderøy kommune.

Her er oversikten over hva som finnes av varer, tjenester, overnattingsmuligheter, attraksjoner og opplevelser i Inderøy kommune.

NB! Du kan søke på geografiske områder i kommunen, på spesifikke tema eller på enkeltbedrifter eller -attraksjoner. (Oversikten er under stadig utvidelse)

Bildeglimt fra Straumen

Rett før sommerferien i 2020 var kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) på besøk for å se nærmere på den minste av de tre kandidatene.

Inderøy Utvikling «la seg på halen» av følget og knipset noen bilder på rundturen:

Fakta om kommunesenteret

  • Ligger ved Norges nest sterkeste tidevannsstrøm, som binder sammen Trondheimsfjorden og Borgenfjorden (Børgin).
  • Administrasjonssenter for Inderøy kommune i Trøndelag.
  • Inderøy videregående, Inderøy ungdomsskole og Sakshaug skole (1.-7.- trinn) er samlokalisert ved Akset kultur- og skolesamfunn.
  • Ved Akset er det også kulturskole, bibliotek og kulturhus.
  • I Straumen sentrum finner du Nils Aas Kunstverksted og Muustrøparken, der du kan rusle rundt og se mange av Aas’ kunstverk – helt gratis.
  • Like ved Straumen finner du også to kirker: Sakshaug gamle kirke (fra 1184) og nye Sakshaug kirke.
  • Tett inntil tidevannsstrømmen er Kølhagan anlagt. Dette er et brygge- og oppholdsområde med universal utforming.
  • Straumen sentrum er lite og intimt, og du bruker ikke mange minuttene på å gå fra den ene enden til den andre.
  • Mens du rusler rundt finner du de fleste vanlige, og noen uvanlige, sentrumsfunksjoner, blant annet små kafeer, restaurant, overnattingstilbud, parkanlegg, slakteributikk, dagligvarer, interiør- og gaveartikler, brygge, møbelsnekker, bunadsbutikk og -produksjon, vinmonopol, optiker og gullsmed, gartneri, tannlege, elektrobutikk og lokalavis.

NB! Lenkene viser deg vei direkte til tilbud representert i vår oversikt, med kartvisning, slik at det blir enklere for deg å finne fram hvis du er på Straumen.

Her kan du lese mer om Inderøy, der Straumen er kommunesenter.

Prisutdeling med kommunalministeren

I oktober 2020 mottok Inderøy kommune det synlige beviset på prisen til Straumen som landets mest attraktive sentrum dette året.

Prisen består av en pengesum på 125 000 kroner og et skilt som viser at kommunesenteret i Inderøy er attraktivitetsvinner for året.

Kommunalminister Nikolai Astrup delte ut prisen til ordfører Ida Stuberg i Muustrøparken. Et stort antall publikum var til stede.

En pris for bærekraftig utvikling

Attraktiv by-prisen belønner planlegging og gjennomføring av bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet. Det skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Departementet skriver at årets tre finalister har som fellestrekk at de er mindre byer og steder som legger til rette for bærekraftig utvikling gjennom å skape attraktive og levende sentrum.

– Årets finalister viser at det ikke kun er Norges største byer som gjør solid og langsiktig byutviklingsarbeid. Også i mellomstore byer og på mindre steder skapes gode sentrum og lokalsamfunn, sier juryleder Alexandria Algard.

I begynnelsen av september besøkte juryen de tre kandidatene.

Straumen Aktiv på befaring

18. august 2020 var ei gruppe fra nystartede Straumen Aktiv og andre sentrumsaktører på befaring. Sammen med dem var ordfører Ida Stuberg og flere fra Inderøy kommune.

Målet var å se hvilke raske tiltak som kunne gjøres for å gjøre kommunesenteret ekstra attraktivt før juryens besøk 9. september.

Ordfører Ida Stuberg og Hugo Nilsen på befaring i Straumen sentrum.
Ordfører Ida Stuberg i samtale med Hugo Nilsen fra styret i Straumen Aktiv, med resten av følget i bakgrunnen. Hugo noterte alle mulige tiltak under befaringa. (Foto: Paal Stavrum)

Sjekk også disse videoene fra Straumen

Eddie Winther har laget denne videoen av Straumen og tidevannsstrømmen – i vinterdrakt:

For å få et inntrykk av hvor sterk tidevannsstrømmen er, kan du ta en titt på videoen nedenfor. Slik holder Norges nest sterkeste saltvannsstrøm på – dag ut og dag inn.

Driver du bedrift i Inderøy?

Inderøy Utvikling er næringsforumet for alle med næringsvirksomhet i Inderøy.
Vi samler næringslivet - og er pådriveren for utvikling av næringslivet i Inderøy.